Середовище існування та спосіб життя морських свинок в дикій природі

Морські свинки давно завоювали популярність в якості домашніх вихованців, але мало хто знає про їх походження.Ці маленькі тварини з коричневою шерстю були схожі на кроликів, а місцеві жителі охоче вживали в їжу їх смачне м'ясо. Батьківщина диких свинок — Перу і Чилі, з часом ареал їх розселення на материку дуже розширився. Зараз цих гризунів можна зустріти в багатьох країнах континенту, таких як Аргентина, Бразилія, Венесуела, Колумбія. Звірята проживають в лісах, в савані, в піщаній, а також скелястій місцевості, де вони ховаються за камінням, щоб врятуватися від хижаків.

Морські свинки живуть у лісах, у савані, в піщаній, а також скелястій місцевості Південної Америки.

Справжнє ім'я

В біології морські свинки носять латинська назва Cavia, під ним об'єднують кілька підвидів південноамериканських гризунів. Найбільш близький вид до одомашненої декоративної свинці називається куї. «Морський» свинка стала вже в Європі — саме так німці називали симпатичних, схожих на поросят звірків, привезених з-за моря, потім це ім'я перейняли поляки, а від них росіяни. Англійці називають морських свинок «гвинейскими» — це визначення прозивного характеру позначає будь-яке явище з екзотичних країн.

Зовнішній вигляд

Дика морська свинка зовні трохи відрізняються від звичних нам пропорцій своїх одомашнених родичів. Тіло кавий менше і легше, виглядає більш витягнутим, лапи також довше. Скелет звірків легкий і міцний, тому вони рідко отримують переломи навіть після падіння з висоти. Дикі кавии сильні, спритні, швидко бігають, здатні стрибати, навіть дертися на уступи, рити укриття в піску. Це живий і прудкий звір, миттєво зривається з місця при звуках небезпеки, що володіє достатньою витривалістю, щоб долати великі відстані.

Забарвлення шерсті диких свинок відрізняється найпомітніше — лісові мешканці не можуть похвалитися такими яскравими шубками, як їх одомашнені побратими. Шерсть кавии коричнева чи сірувата з рудизною, такий забарвлення допомагає їм сховатися від ворогів у савані, залишатися непоміченими навіть для гострого погляду хижих птахів. Особливість вовни дозволяє тваринам переносити сильну спеку до 45 градусів, а також виживати при похолоданні.

Дика морська свинка забарвлення сіруватий з рудизною

ДОВІДКА: Кавии здатні перенести навіть невеликі заморозки, зазвичай низька температура призводить до загибелі тільки ослаблених, хворих тварин.

Як живуть дикі морські свинки

Кавии — травоїдні тварини, велика частина їх життя складається з пошуку і поглинання рослинного корму. Тому живуть морські свинки в природі зазвичай в тій місцевості, де в достатку є підходяща для них їжа:

  • насіння і злакові рослини;
  • різні види диких трав, квітів;
  • коріння, гілки чагарників;
  • листя, кора дерев, їх плоди.

Якщо корм закінчується, або його недостатньо, щоб прогодувати зграю, кавии відправляються на пошуки кращого місця, переміщаючись іноді на великі відстані. Життя морських свинок в дикій природі — це постійний рух вперед, дослідження нової місцевості. При необхідності морські свинки перепливають струмки, невеликі річки, але не відрізняються великою любов'ю до води. Лише деякі підвиди кавии селяться на берегах водойм, харчуючись водними рослинами.

ВАЖЛИВО: Диким морським свинкам не потрібно постійної близькості до водойми, щоб тамувати спрагу. Їм цілком вистачає вологи, одержуваної з соковитих плодів, трав, а також роси і дощових крапель, які збираються на рослинах.

Пересуваються гризуни невеликими зграями по 10-15 дорослих самок, ватажком завжди є самець. Частина самок протягом дня доглядає за дитинчатами, інші шукають їжу і охороняють територію, потім вони міняються ролями. Здатність видавати пронизливі звуки дозволяє свинкам спілкуватися на досить великих відстанях, один одного попереджаючи про наближення ворога.

Дикі морські свинки відрізняються від домашніх більш витягнутим тілом і довгими лапами

Коли підростають самці з нового покоління, відбувається неминуча боротьба за владу, після чого найсильніший займає місце вожака, а потерпілі поразка самці йдуть зі зграї. Також нерідкі конфлікти з іншими популяціями, коли відбувається боротьба за територію, багату їжею. Але здебільшого кавии миролюбні, всередині зграї сутички трапляються рідко, зазвичай з'ясування відносин обмежується загрозливими звуками та рухами.

Вороги морських свинок у природі

Кавии не володіють ніякими засобами захисту від хижих тварин і птахів, тому єдиний їхній порятунок — добре ховатися і стрімко тікати. Щоб сховатися від очей гризун може вирити собі укриття, але дійсно норными тваринами кавий назвати не можна. Вони воліють користуватися готовими укриттями — печерами та расселинами в скелях, спорожнілими норами і дуплами дерев.

Від ворогів свинки рятуються втечею

ДОВІДКА: Один із дієвих засобів захисту в умовах дикої природи — відсутність запаху. Тому кавии так ретельно доглядають за собою і місцем свого проживання — запах може вказати ворогові шлях до укриття свинки.

Щоб уникнути загибелі, пухнасті гризуни виходять з укриттів переважно вночі та на світанку, коли більшість хижаків спить. Також у свинок виробилася здатність спати 10-15 хвилин раз на кілька годин, очі часто залишаються відкритими. Спляча свинка залишається в повній готовності до втечі, тому може миттєво зірватися з місця при кожному звуці, говорить про небезпеку.

З-за достатку ворогів дикі морські свинки живуть значно менше домашніх. Тривалість життя кавии варіюється від одного до п'яти років, але за рахунок їх високої здатності до розмноження розміри популяцій не скорочуються. За рік кожна самка приносить до чотирьох приплодів, у кожному з яких налічується до восьми дитинчат. Маленькі свинки досягають самостійності дуже швидко — вже через кілька днів вони починають самі шукати корм, а через два тижні стають повністю незалежними.

Відео: дика морська свинка

Середовище існування та спосіб життя морських свинок в дикій природі
5 (100%) 4 votes

Поділитися з друзями

Залиште перший коментар

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікований.