Сірий хом'ячок

Сірий хом'ячок (Cricetulus migratorius) відноситься до роду сірих хом'ячків сімейства хомяковых, загін гризунів.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла тварини коливається від 9 до 13 див.Низ тіла завжди світлий, палевий. Вуха невеликі, округлі, світла облямівка відсутня. Лапи покриті шерстю до яскраво виражених мозолів. Чорні очі та защічні мішки гризуна відрізняються порівняно великими розмірами.

Місця проживання

Вид частіше селиться у рівнинних і гірських степах, напівпустелях, але іноді вибирає місцем проживання і агроландшафт польового типу. На території Росії в ареал проживання входить південь європейської частини країни, південь Західного Сибіру і Кавказ.

Спосіб життя

Сірий хом'ячок веде нічний спосіб життя, іноді буває активний і вдень. У пошуках їжі йому доводиться багато рухатися, але він рідко відходить від будинку на великі відстані. Зазвичай це 200-300 метрів. Однак досвідченим шляхом з'ясували, що навіть перебуваючи на відстані 700 метрів від житла, сірий хом'як без праці знайде дорогу додому.

Нору гризун риє рідко, вважаючи за краще займати покинуті житла кротів, мишей, щурів або ховрахів. Іноді зустрічається в природних притулках (пустоти в скелях або розсипи каменів). В іншому ж випадку сам робить нору, що йде вниз під кутом на 30-40 см. Крім гніздового відсіку в норі завжди є ще і сховище для корму – комору.

У холодну пору року звірок може впадати в неглибоку сплячку (більшою мірою це властиво для хом'яків, що мешкають на півночі або в гірських районах), але часто його помічають на поверхні і при низьких температурах.

Розмножуються сірі хом'ячки з квітня по вересень, у цей період зростає денна активність тварин. Вагітність триває від 15 до 20 днів, і за сезон самка може принести 3 посліду за 5-10 дитинчат в кожному. Молодняк розселяється у віці до 4 тижнів.

На чисельність впливає кількість опадів в період розмноження: вона збільшується в посушливі роки, але все одно залишається порівняно невисокою. Сірий хом'як віддає перевагу усамітнення, великі скупчення особин цього виду утворюються вкрай рідко. Природними ворогами є хижі птахи (лунь, сова) і ссавців (лисиця, тхір, горностай). Також на чисельність може впливати застосування пестицидів і мінеральних добрив.

Звірятко невибагливий в харчуванні — всеїдний. Перевагу віддає зернового корму, незрілим насінню і суцвіттям злаків.

Іноді звірок може поїдати ніжні частини зелених рослин, але грубу їжу, подібну дикій траві, не вживає, на відміну від спорідненої йому полівки. Охоче сірий хом'ячок їсть жуків, черв'яків, слимаків, гусінь, мурах, личинок комах.

Заходи охорони виду

Ареал проживання тварин дуже широкий, проте нечисленна популяція тварин. Якщо півстоліття тому звір був дуже поширений у степу, то зараз зустрічається вкрай рідко. Точних даних про чисельність немає.

В багатьох областях Росії сірий хом'ячок занесений в регіональну Червону книгу.
Регіони, які привласнили увазі III категорії (рідкісний, нечисленний, маловивчений вид): Липецька, Самарська, Тульська, Рязанська, Челябінська область.

Умови утримання

В неволі порода невибаглива, умови утримання практично не відрізняються від рекомендацій для золотистого хом'яка. Незважаючи на те, що в природі сірий хом'ячок харчується різноманітними насінням і тваринним кормом, в домашніх умовах перевагу краще віддати готової кормової суміші для гризунів. Це забезпечить збалансоване харчування. У просторій клітці повинно бути встановлено колесо для бігу, поїлка і маленький будиночок. Поступово тварина звикає до своєму господареві, починає впізнавати його обличчя і руки. У рідкісних випадках сірий хом'ячок навіть здатний запам'ятати своє ім'я і приходити на поклик. Цей чарівний великоокий звірок може стати домашнім улюбленцем для всієї родини, якщо задовольняти його скромні потреби і приділяти трохи уваги і турботи.

Сірий хом'ячок
5 (100%) 1 vote

Поділитися з друзями

Залиште перший коментар

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікований.